Saturday, February 14, 2009

PEMUDA-PEMUDI
DALAM MENGHADAPI CABARAN


فأحسنَ الكلامِ كلامُ الله و أحسنَ الهدىِ هدىُ محمدٍ صلى الله عليه و سلم . ألا و إياكم و محدثات الأمور فإن شر الأمور محدثاتُها و كلَّ محدثاتٍ بدعةٌ كلَّ بدعةٍ ضلالةٌ و كلَّ ضلالةٍ في النار


Pemuda adalah aset ummah dan ia merupakan satu institusi utama untuk menggerakkan ummah . Kekuatan tenaga , kecerdasan minda dan ketinggian semangat meletakkan pemuda di saf hadapan perjuangan. Memprogramkan pemuda antara agenda baginda Rasul saw . dalam menggerakkan dakwah dan mengibar panji Islam di muka bumi Allah ini.

Generasi awal ( السابقون الأولون ) yang telah berkorban tenaga dan nyawa untuk mengemudi misi dan visi risalah As-Samawiah juga terdiri dari golongan pemuda. Malah Rasul saw . sendiri , ketika ditabalkan sebagai seorang rasul akhir zaman adalah seorang pemuda yang berusia 40 tahun ( suatu usia yang sempurna sebagai seorang pemuda ).

Sabda Rasulullah saw. أُوْصِيْكُمْ بِالشَّبَابِ خيرًا فإنَّهُمْ أرِقُّ أَفْئِدَةً لقد بعَثنِيَ اللهُ باْلحَنِيْفِيّة السَّمْحة فَحالَفَني الشبابُ و خالَفني الشُّيوخ . Maksudnya : Aku berwasiat kepada kamu supaya menanggapi pemuda dengan sebaik mungkin kerana sesungguhnya mereka memiliki jiwa yang mudah dibentuk (lembut dan unik). Sesunggguhnya Allah telah mengutusiku dengan ugama yang lurus lagi tolerensi lalu aku telah dibantu kukuh oleh para pemuda sedang orang - orang tua menyanggahiku .

Sabda Rasulullah saw.
إنَّ اللهَ لَيُعْجَبُ مِنَ الشَّبابِ الَّذي ليستْ لَه صَبْوَة .
Maksudnya : Sesungguhnya Allah mengkagumi pemuda - pemuda yang tiada baginya sebarang kerosakkan moral.
( Riwayat Ahmad dan Abu Yu’la )

Sebagai seorang pemuda/i yang melibatkan diri dengan gerakan Islam , sememangnya akan menghadapi cabaran-cabaran perjuangan yang tak mudah untuk diatasi. Justeru itu , pemuda/i tak selayaknya alpa dibuai mimpi sebaliknya insaf menangani realiti yang mencabar.

CABARAN-CABARAN YANG AKAN DIHADAPI

Sekurang-kurangnya 5 cabaran utama yang akan ditempohi oleh pemuda/i dalam menyusuri susur galur perjuangan membina kewibawaan ummah dan keunggulannya. Cabaran-cabaran yang dimaksudkan ialah :[1]
1. Ancaman Syaitan dan hawa nafsu
2. Serangan pemikiran
3. Keruntuhan moral
4. Tentangan pemerintahan sekular
5. Cengkaman rasa putus asa terhadap Amal Islami

Cabaran 1 : ANCAMAN SYAITAN DAN HAWA NAFSU ( تحديات الشيطان و النفس و الهوى )

Antara faktor yang menyesatkan manusia ialah :
· Was-was syaitan yang menjerumuskan وسوس الشياطين المغوية
· Bisikan nafsu ammarah إيحاءات النفس الأمارة
· Desakan hawa yang menggalak نزغات الهوى المتبع

Was-was syaitan yang menjerumuskan .

Firman Allah swt : Maksudnya : Iblis berkata: " Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, (maka) demi sesungguhnya aku akan memperelokkan segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini, dan aku akan menyesatkan mereka semuanya, "Kecuali di antara zuriat-zuriat Adam itu hamba-hambaMu yang dibersihkan dari sebarang syirik".
( Al Hijr 39 - 40 )

Syaitan adalah satu anasir yang mampu membunuh aqidah ummah sekaligus menjerumuskan mangsanya ke Lembah Jahannam . Ia tidak pernah mengenal simpati malah mereka menghasut manusia dengan penuh semangat dendam kesumat dan rasa permusuhan yang berpanjangan .
Firman Allah swt : Maksudnya : Sesungguhnya Syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadikanlah dia musuh (yang mesti dijauhi tipu dayanya); sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi dari penduduk neraka.
( Al - Faatir 6 )

Lantaran itu, pemuda/i sewajarnya memiliki pertahanan dalam menghadapi cabaran ini,suatu cabaran yang mengalir dalam pembuluh darah mereka sendiri. Membebaskan diri dari tipu daya syaitan dan hasutannya . Justeru itu, pemuda/i selayaknya mempersiapkan diri dengan beberapa noktah penting iaitu :

· Perlakukan syaitan itu sebagai musuh ( jangan sekali-kali berkawan dan memberi ruang kepada syaitan menghampiri )
· Istiqamah di atas Manhaj Rabbani
· Mempertingkatkan keimanan kepada Allah
· Memohon perlindungan daripada Allah
· Mempertingkatkan taqwa kepada Allah
· Menghidupkan hati dan anggota dengan zikrullah dan ibadah yang berterusan.
· Ikhlas dalam amal dan tindakan Tanpa persiapan sedemikian, pemuda/i akan terperangkap dalam manipulasi syaitan yang amat licik
. Realiti hari ini mempamerkan suatu hakikat yang amat meresahkan kita apabila ramai pemuda/i muslim tersungkur di hadapan syaitan seterusnya menjadi agen syaitan untuk melebarkan tipu daya dan hasutan agar lebih ramai manusia terjerumus dan terseleweng dari jalan yang lurus.
Baginda Rasul saw. telah mengisyaratkan supaya berwaspada dari tipu helah itu kerana menyedari “jiwa kepemudaan” seseorang pemuda/i mudah dipengaruhi.

إِغْتَنِمْ خَمْسًا قبْلَ خمسٍ حياتَك قبل موتِك و صِحَّتَك قبلَ سقمِكَ و فراغَكَ قبلَ شُغْلِكَ و شبابَكَ قبل هَرَمِكَ و غِناكَ قبلَ فَقْرِكَ
( رواه الحاكم )
Maksudnya : Peliharalah lima perkara sebelum datang lima perkara yang lain : Hidupmu sebelum datang matimu , sihatmu sebelum datang sakitmu , kelapanganmu sebelum datang kesibukanmu , mudamu sebelum datang tuamu dan kayamu sebelum datang faqirmu .

Sabda Rasulullah saw :

لا تزولُ قدَماً عبدٍ يوم القيامةِ حتى يسألَ عن أربعٍ : عن عُمْرِهِ فيما أَفْناهُ و عن شبابِهِ فيما أَبْلاهُ و عن مالِهِ مِنْ أَيْنَ اْكْتَسَبَهُ و فيما أنفَقَهُ و عن عِلْمِهِ ما عملَ فيه

Maksudnya : Tidak berganjak kaki seorang hamba pada hari qiamat sehingggalah ia disoal berkenaan dengan empat perkara :Ke manakah dihabiskan umurnya , bagaimana ia manafaatkan usia mudanya , dari mana diperolehi hartanya dan ke mana pula ia belanjakannya dan apa yang telah direalisasikan ilmu miliknya .
( Riwayat At- Tarmizi )

Bisikan Nafsu Ammarah Nafsu adalah satu elemen yang wujud dalam kehidupan manusia dan ia mempunyai dua posisi samada baik ataupun jahat.

Firman Allah swt : Maksudnya : Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya) Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertaqwa . Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan) , dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya - yang sedia bersih - itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat).
( Asy - Syam 7 - 10 )

Sekiranya pemuda/i tersebut merupakan seorang yang beriltizam denga amal Islami , ilmu dan tarbiah , maka nafsu akan selari dengan hidayah . Jika tidak , nafsunya akan bergelora , membisik kepada kejahatan dan kelalaian.

PEMBAHAGIAN NAFSU

1. Nafsu Ammarah النفس الأمارة بالسؤ

"Dan tiadalah aku berani membersihkan diriku; sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh melakukan kejahatan, kecuali orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku (maka terselamatlah ia dari hasutan nafsu itu). Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
( Yusuf 53 )

Nafsu yang tidak lahir dari iman dan tidak pula hasil dari ketaqwaan . Malah , tidak komited dengan syariat Adden Rabbani . Justeru itu, ia adalah nafsu yang banyak mendorong angkara jahat dengan menggerakkan nafsu syahwat di samping menerima baik was-was syaitan.
2. Nafsu Lawwamah النفس اللوامة

Firman Allah swt :

لا أُقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيَامَةِ وَلا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ

Maksudnya : Aku bersumpah dengan Hari Kiamat ; dan Aku bersumpah dengan "Nafsul Lawwaamah" (Bahawa kamu akan dibangkitkan sesudah mati)! Nafsu yang sering mencela dirinya diatas kesilapan dan kesalahan yang lalu dan menyesal diatas apa yang telah dilakukan.
Namun, ia masih jua terperangkap dalam noda dan dosa yang sering dicelanya itu.

3. Nafsu Mutmainnah

Firman Allah swt : Maksudnya : (Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat, Tuhan menyatakan bahawa orang-orang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! -"Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! -"Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia -"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! "
( Al - Fajr 27 - 30 )

Nafsu yang tetap tenang dan utuh diatas iman , taqwa dan Islam. Desakan Hawa yang Menggalak نزغات الهوى المتبع Suatu desakan yang mengundang dosa dan noda tanpa mempeduli ancaman balasan neraka serta kemurkaan Allah swt.

Was-was syaitan dan nafsu Ammarah memainkan peranan yang utama dalam mencetuskan desakan bernoda sehingga manusia terjerumus dan terlanjur melakukan kejahatan dan kerosakan.

Firman Allah swt ; Maksudnya : Dengan yang demikian, bagaimana fikiranmu (wahai Muhammad) terhadap orang yang menjadikan hawa nafsunya: tuhan yang dipatuhinya, dan ia pula disesatkan oleh Allah kerana diketahuiNya (bahawa ia tetap kufur ingkar), dan dimeteraikan pula atas pendengarannya dan hatinya, serta diadakan lapisan penutup atas penglihatannya? Maka siapakah lagi yang dapat memberi hidayah petunjuk kepadanya sesudah Allah (menjadikan dia berkeadaan demikian)? Oleh itu, mengapa kamu (wahai orang-orang yang ingkar) tidak ingat dan insaf?
( Al - Jathiyah 23 )
Firman Allah swt : Maksudnya : Dan kalaulah kebenaran itu tunduk menurut hawa nafsu mereka, nescaya rosak binasalah langit dan bumi serta segala yang adanya. (Bukan sahaja Kami memberikan ugama yang tetap benar) bahkan Kami memberi kepada mereka Al-Quran yang menjadi sebutan baik dan mendatangkan kemuliaan kepada mereka; maka Al-Quran yang demikian keadaannya, mereka tidak juga mahu menerimanya;
( Al Mukminun 71 )
Firman Allah swt : Maksudnya : Wahai Daud, sesungguhnya Kami telah menjadikanmu khalifah di bumi, maka jalankanlah hukum di antara manusia dengan (hukum syariat) yang benar (yang diwahyukan kepadamu); dan janganlah engkau menurut hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah, akan beroleh azab yang berat pada hari hitungan amal, disebabkan mereka melupakan (jalan Allah) itu.
( Shaad 26 )

Antara yang selayaknya dilakukan oleh pemuda/i untuk menyelamatkan diri dari terpedaya oleh desakan hawa nafsu yang liar ialah sebagaimana berikut :

· Kejituan iman
· Memenuhi kelapangan dengan perkara yang bermaanfat
· Sahabat handai yang soleh (termasuk isteri yang solehah)
[1] الشباب المسلم في مواجهة التحديات : Oleh Abdullah Nasih Ulwan